maanantai 27. lokakuuta 2014

Torstain 23. lokakuuta ohjelmaan kuului vierailu Prejmerin kylään, jossa on yksi harvoista säilyneistä ns. linnoituskirkoista. Linnoituskirkko on Unescon maailmanperintölistan suojelukohde, samoin kuin esim. Petäjäveden vanha kirkko. Koska taksikyyti on Romaniassa halpaa otimme sellaisen Brasovin keskustasta.

Kirkko on ympäröity muurilla, jonka sisäosassa oli asunnot 270 perheelle ja ulkomuurilla ylimpänä oli puolustuskäytävä.

Puolustuskäytävä kiersi ylimpänä. Muurin aukoista ammuttiin vihollista nuolilla ja kaadettiin kiuhuvaa vettä ja pikeä piirittäjien niskaan.
Teutoniritarit rakensivat linnoituksen vuosina 1213 ja 1214. Vuonna 1225 kaupunki kehittyi linnoituksen ulkopuolella ja se oli Transylvanian saksien itäisin linnoitus siihen aikaan. Keskiajalla kaupunki oli lukuisten hyökkäysten kohteena mukaanlukien mongolit, tataarit, unkarilaiset, turkkilaiset, kasakat ja moldovialaiset. Muurin korkeus on 12-14 m ja paksuudeltaan se on maanrajasta mitattuna 5 m. Hyökkäyksen uhatessa kylän väki siis siirtyi muurien suojaan ja muureissa oli heille pienet asunnot. Kuitenkin vai kerran vihollinen pääsi linnoitukseen vuonna 1611.

Käytävä linnoituksen sisälle. Välissä oli raudalla vahvistettu ristikkoportti, joka pudotettiin alas hyökkäyksen uhatessa.

Ristikkoportti

Kirkko sisältä



ja ulkoapäin

Asunto ympärysmuurissa


Monta sataa vuotta on puu saanut kasvaa vinoon

Linnoituskirkko kylän aukiolta

Vanhaa ja uutta aikaa: kärryissä puukuorma ja kävelevällä miehellä känny korvalla


Bussia takaisin Brasoviin odotellessa tien toisella puolella vanha majatalo ja viereisen talon savupiipun päällä haikaran pesä

Kaupunkiin päästyä transylvanialainen perunakeitto

Tihkusateinen iltapäivä. Tampa-vuoren huippua ei näy. Menimme vanhassa kaupungintalossa olevaan museoon.

Illansuussa ennen asunnolle paluuta läheisessä Millenium-ravintolassa annos kananmksaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti