tiistai 29. huhtikuuta 2014

Pääsiäispäivänä 20.4 suunnitelmissani oli käydä vaskiratsastajan patsaalla. Lähdimme kävellen joen toiselle puolen sitten ohi Amiraliteetin. Amiraliteetin edessä olevaa isoa suihkulähdettä oltiin panemassa kuntoon lämpimän kevään johdosta.
Ison puistikon jälkeen saavuimme sitten patsaan aukiolle.


Patsas on ranskalaisen kuvanveistäjän Falconetin tekemä. Falconet oli Pietarissa 12 vuotta  tämän takia. Patsaan valaminen pronssista ei tahtonut onnistua venäläisiltä, joten Falconet päätti itse yrittää. Kolmannella kerralla se sitten onnistuikin. Patsaan takana on vanha Senaatti.




Patsaan jalustakivi tuotiin Suomesta, erikseen kuljetusta varten tehtyä tietä pitkin. Toinen hankaluus oli miten saada hevonen pysymään takajaloillaan, koska patsaan painopiste on aika edessä. Tämä ratkaistiin niin, etta hevonen tallaa takajaloillaan käärmettä, joka taasen oli hyvin kiinnitetty kiveen.

J
Patsaan jalustassa lukee latinaksi Petro Primo Catharina Secunda MDCCLXXXII ja toisella puolen jalustaa sama venäjäksi eli Pietari ensimmäiselle Katariina toinen 1782
Patsaaseen liittyy 1800-luvulla syntynyt legenda, että kaupunki pysyy valloittamattomana niinkauan kuin Vaskiratsastaja vahtii kaupunkiaan. Tästä ilmeiseti johtuu, että patsasta ei toisen maailmansodan 900 päivän piirityksen aikana siirretty minnekään suojaan, vaan se suojattiin paikoilleen hiekkasäkeillä ja lautaseinillä. Sodasta selvisi patsas lähes vahingoitta ja kaupunkia ei saatu valloitettua. Patsaalta lähdimme sitten kävellen etsimään Tanjan Matkamittari-blogissa mainittua Cat-ravintolaa. Ravintola on lähellä Majakovskajan metroasemaa Stremjanna ulitsalla numerossa 20.
Pöytämme oli takan edessä ja takan päällä oli kokoelma kissoja

Omistajaperhe ruokailemassa. Ystävän tullessa pöytään hän tervehti pöydässä olijoita tervehdyksellä  Hristos voskresenie eli Kristus on ylösnoussut



Ravintola on yksi Ville Haapasalon mielipaikoista, kuten myös minunkin

Pääsiäispäivämme juhla-ateria koostui monista georgialaisista herkuista:

Munakoisorullia tietenkin, Satsivia, missä kanaa ja Lavash-leipää
Piirakkaa, missä sisällä Sulkumi-juustoa

Lobiota ja punajuurella värjättyä kaalia
Tseburek, jossa sisällä lampaan jauhelihaa ja mausteita
Hartso-keittoa, todella hyvää
Kanashaslik




Syömisen jälkeen menimme katsomaan nykytaidetta Puskinskaja 10:een:

Yksi näkemys Putinista
Kuka on tuo vihreä mies ?
Hulion luo ei varmaan ole montaa pyrkijää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti