sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Perjantaina 21. marraskuuta ajattelimme lähteä katsomaan siltaa ja paikkaa missä tapahtui Sarajevon laukaukset. Ensimmäiseen maailmansotaan johtanut tapahtumien sarja alkoi Sarajevossa 28. kesäkuuta 1914, kun opiskelija Gavrilo Princip murhasi täällä Itävalta-Unkarin kruununperillisen arkkiherttua Franz Ferdinandin ja hänen vaimonsa Sophien.

Latinalainen silta , jonka  lähellä vasemman puoleisesta päätä murhat tapahtuivat.

Ensin arkkiherttua yritettiin murhata heittämällä pommi avoautoon, mutta pommi kimposi autosta ja putosi seuraavan auton eteen, jolloin autossa olijat loukkaantuivat vakavasti. Arkkiherttuan auto jatkoi kaupungintalolle ja siellä hän haukkui bosnialaiset, kun heittelevät pommeja. Arkkiherttua lähti kaupungintalolta ja aikoi vierailla sairaalassa katsomassa haavoittuneita, mutta autonkuljettaja kääntyi kulmasta väärälle kadulle ja joutui peruuttamaan, jolloin läheisessä kahvilassa ollut murhaaja huomasi tilanteen ja ryntäsi ulos. Murhaaja seisoi museon nurkan kohdalla ja ampui kaksi laukausta pistoolilla ensin arkkiherttuattaren ja sitten Ferdinandin. Museossa on kuvia tapahtumasta sekä siitä seuranneesta I:stä maailmansodasta.



Murhaaja vasemmasa yläkulmassa.
Gavrilo Princip oli liittynyt Nuori Bosnia-radikaalijärjestöön vuonna 1908, kun Bosnia liitettiin Itävalta-Unkariin. Sen tarkoitus oli eroittaa Bosnia Itävalta-Unkarista. Princip yritti ensin päästä Serbian armeijaan v. 1912, mutta häntä ei hyväsytty. Sen sijaan Serbian salaisen palvelun v. 1911 perustama Musta käsi-terroristijärjestö hyväksyi hänet jäsenekseen vuonna 1912 ja rupesi kouluttamaan häntä ja muita.
Musta käsi-terroristijärjestö koulutti surmaan kolme miestä, joilla oli tuberkuloosi. Ylinnä surma-ase FN Browning M1910.



Kuvassa alinna pommi, joita oli jaettu 2 kpl/mies. Lisäksi syanidikapseli, jolla piti tappaa itsensä murhan jälkeen. Yksi pommi siis heitettiin edellä kuvatuin seurauksin. Princip yritti tappaa itsensä aseella, mutta se riistettiin häneltä.
Princip kuoli v. 1918 vankilassa tuberkuloosiin. Mustan käden johtaja ja kolme sen jäsentä teloitettiin v. 1917.

Surmatuista tehdyt vahanuket astumassa Kaupungin talon portaita odottavaan autoon



Syömässä Nanina Kuhinjassa


Grillattua paprikaa ja fetajuuston tapaista

Hadzijski cevab, eli naudanliha suikaleita,sieniä ja vihanneksia

Sateenvarjoja täälläkin, oli myös Belgradissa

Yksi basaarin kaduista

Vasemmalla Gazi Husrev Beg-kauppapaikka, n. 100 m pitkä, jossa hopeaseppiä, koruliikkeitä ja matkamuisto liikkeitä

ja sama kauppapaikka sisältä. Huom ! Bosnian lippu ja vaakuna



Taslihan argeologiset kaivaukset. Takana  Gazi Husrev Begin minareetti ja kellotorni.


Ilalla 6:n aikaan menime Luka Sarajevo-kalaravintolaan
Paikan pomo vasemmalla asettelemassa kaloja tarjottimelle meidän valittavaksi

Tarjoilija esittelemässä kaloja meille. Valitsimme vasemmalla olevan doradan, painoa sillä oli 1,35 kg. Kaikki kalat maksoivat paistettuina 50 €/kg, joten Suomessa on kala halpaa.

Aluksi merellinen alkupalasalaatti

Kala paistettuna, pinaattia ja tomaattisalaattia
Moderni silta joen yli Kuvataideakatemian kohdalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti