Lauantaina lähdimme tutustumaan maailman ainoaan paikkaan, missä tuotetaan Manzanilla nimistä viiniä. Paikka on nimeltään Sanlucar de Barrameda ja sijaitsee siis Andaluciassa noin 45 km:n päässä Cadizista pohjoisseen ja Atlantin rannalla samoinkuin Guadalquivir joen suulla. Manzanilla on sukua fino-tyyppiselle sherylle, jota tuotetaan sisämaassa Jerez de la Fonteran alueella.
Väriltään se on vaaleankeltaista ja vahvuudeltaan 15 tilav.%. Sen paras tarjoilulömpötila on 7 - 10 astetta.
Manzanilla-pullo " La Gitana", tietokoneella kuva Manzanillan valmistus tai paremminkin sekoitustynnyreistä. |
Minun ikäpolveni ja vanhemmat varmaankin muistavat Marion Rungin laulun Manzanillasta:
http://www.youtube.com/watch?v=JpG3oNH-5gI
Harva varmaan siihen aikaan tiesi mitä Manzanilla on ja taitaa niin olla tänä päivänäkin.
Vierailimme La Cigarreran bodegassa ja Nieves selvitti meille miten Manzanillaa tehdään
500 L:n tynnyreitä yleisimmin kolme kerrosta päällekäin. Musta väri pylväissä on haitunutta alkoholia. |
Esimerkki viinin pinnalle muodostuvasta hiivakerroksesta (flor = kukka), tynnyrissä lasiset päädyt |
Aika erikoista oli myös että, hämähäkkejä suositaan bodegoissa, jotta ne söisivät tynnyrien laudoista
tykkääviä pikkuumatoja.
Tynnyrit on valmistettu amerikkalaisesta tammesta, ja maksavat n. 400 €/kpl.
Alimmassa tynnyrikerroksessa on vanhin Manzanilla, jota otetaan pullotukseen n. 15-20 % tynnyrin tilavuudesta. Poistunut viini korvataan 2-kerroksen viinillä ja 2-kerrokseen lisätään taas seuraavan kerroksen eli normaalisti ylimmän kerroksen viiniä, jolloin ylimpään voidaan lisätä tuoretta nuorta viiniä. Näin kierto jatkuu ja Manzanillan ikä on normaalisti 3-4 vuotta.
Tässä haluamiamme maistelu laatuja: vasemmalla Manzanilla en rama, keskellä Olorosoa ja oikealla Cream |
Englantiin viedään aika paljon sherryä ja myös monet bodegat on englantilaisten omistuksessa nykyään.
Cream sopii hedelmien ja juustojen kanssa ja Pedro Ximenez jäätelön kanssa, mutta vain pieni lasillinen 4-5 cl, koska se on niin makeaa.
Lisäksi tässä vielä yksi resepti ilahduttamaan kesäiltoja (nimi on Rebujito):
1 osa Manzanillaa
2 osaa Spriteä tai vastaavaa
jääpaloja ja tuoretta minttua
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti