keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Zaragoza on muinaisten roomalaisten perustama ja siltä ajalta on jotain jäänyt jäljelle.

Vähän muuria tai seinää jäljeltä niiltä ajoilta, takana uudemmalta ajalta torni, joka on selvästi vinossa
FORO, jännä rakennus, joka ilmeisesti tehty ohuesta marmorikivestä ja valaistaan illalla sisältäpäin



Kukkapyramidi illalla, oli ennen meidän tuloa ja meidän viikon jälkeen jäi

tiistai 29. lokakuuta 2013

Tekisin väärin, jos en hiukan hehkuttaisi ravintolaa Palomeque. Zaragozan 710:stä turistien arvostelemista ravintoloista se on tällä hetkellä nro 1. Kävimme 2 kertaa siellä ja aina ruoka oli erinomaista.

Lihapulla




Kampasimpukoita



Risotto pöytään tuotuna



ja sitten tarjoilija pienentää riisipallon ja sekoitaa sen kastikkeen kanssa





Lammasta

maanantai 28. lokakuuta 2013

Pitihän se mennä katedraali Nuestra Señora del Pilarin korkeaan torniin, kun suurimman osan matkasta ylös pääsi Koneen hissillä. Hissi oli ns. konehuoneeton hissi ja muistaakseni vuodelta 2008.


Hissillä pääsi keskimmäisen tornin kaarevien  ikkunoiden korkeudelle, siitä ylöspäin oli portaat noin 45 asteen kulmassa. Hiukan peloitti tuo korkeus ja avonaiset ikkunat. Minun lisäkseni siellä oli vain nuori mies Koreasta
Katedraalin kattoa

Ebro-joki



Vuonna 2008 oli maailmannäyttely Zaragozassa maailmanpyörän takana näkyvällä alueella



Portaita varovasti ylöspäin ja kuva kaariaukon yläosasta, kukkapyramidi jää tornin taakse

Kone-osakeyhtiön konehuoneeton hissikoneisto lasiseinien takana. Hyvä Kone, hyvä Suomi !! .Takana näkyy portaat ylemmäs

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kotikadun taidetta :

Kotiovelta




Vihainen lintu



Kaupungilta Goya-museon mainos ja nuoli ohjaus.


Kaupungilta



lauantai 26. lokakuuta 2013

Zaragozan katedraalin lähellä on aukion laidalla muutama puu, joissa laulukuoroa pitivät laulukaskaat :

Aamupäivällä ei puussa ollut ehkä tarpeeksi lämmintä


Aiemmilla matkoilla on vaan kuulunut näiden otusten kovaääninen siritys, mutta nyt sain kuvan itse orkesterin jäsenestä.
Ääni syntyy takaruumiissa olevassa elimessä, jota kutsutaan tymbaaliksi ja tietenkin vain koiraat laulavat houkutellakseen naaraita   :-)






perjantai 25. lokakuuta 2013

Espanja on myös maa, josta ruokamatkailija löytää hyvät herkut :


Lehmän poskea voin suositella


Pulpo a la gallega, octobus-mustekalaa, tätä on tullut syötyä jokaisella Espanjan matkalla

Toinen alkuruoka, jota pitää saada joka reissulla on Pimientos de Padron, vihreitä chilipaprikoita, joista jotkut voi olla kovinkin tulisia  (espanjalainen versio venäläisestä ruletista)

Japanilainen tapa tehdä ruokaa on levinnyt myöskin Espanjaan. Tempura de purros eli purjoa öljyssä keitettynä.


Meren eläimiä kannattaa Espanjassa syödä, kun niitä Suomessa niin harvoin saa:

Tässä erään pienen baarin hintoja eri merenelävistä
Chipirones eli pieniä paistettuja mustekaloja



Navajas = suomeksi veitsiä eli pitkiä simpukoita, annos on noin 6 kpl, joista tässä jäljellä vain 1. Loput kerkisi mennä parempaan suuhun ennen kuvanottoa




Eläviä tiikerirapuja altaassa, täällä söin kuitenkin kampasimpukoita

torstai 24. lokakuuta 2013

Fiesta del Pilar on vuosittainen juhla Zaragozassa. Tavallisesti juhla alkaa viikonloppuna ennen 12. päivää lokakuuta ja kestää seuraavaan sunnuntaihin, joten juhlat kestävät yleensä n. 10 päivää.
Meidän onni oli, että koulun syysloma sattui tuolle viikolle.
Nimi johtuu siitä, että joku oli nähnyt neitsyt Marian ilmestyvän pilarin päälle n. 1500 vuotta sitten ja sille paikalle rakennetiin katedraali, jossa nyt on Marian patsas pienen pilarin päällä.

Juhlia varten rakennetaan katedraaliaukiolle valtava pyramidin muotoinen kukkapyramidi, jonka huipulla on pilari, patsas ja sädekehä.

13. lokakuuta



Kukkapyramidiä läheltä

Perhekuva

Pilarin kulkue illalla

Ratsupoliisi kulkuetta valvomassa ja äiti ja tytär tekemässä tuttavuutta

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

El Fuelle oli tyypillnen aragonilainen ravintola

-


On praasulla tehtyjä kotilota

Tapas lautasia El Fuellessa, anjovista , grillatua paprikaa, oliiveja ym.

... syökää kanaa, syökää kanaa !!!




Migas con uva ja lehtokotiloita  :-)

Migas on tyypillinen espanjalainen alkupala, joka on tehty päivän vanhasta vaaleasta leivästä, oliiviöljystä, paprikasta, kinkunpalasista, paistetusta munasta ja erityisesti Aragonissa mukana on myös viinirypäleitä.


El Fuellen rekvisiittaa

tiistai 22. lokakuuta 2013

Zaragoza on Espanjan koillisosassa Aragon nimisen itsehallintoalueen pääkaupunki. Se on Espanjan viidenneksi suurin kaupunki asukasluvultaan n. 700 000. Sen perustivat roomalaiset vuonna 24 ennen ajanlaskummme alkua Ebro-joen varrelle. Alueen tärkein työnantaja on GM:n autotehdas.

Roomalaisten jälkeen kaupunkia hallitsivat arabit ja vuonna 1118 arabit karkotettiin. Kaupungissa on arabien ajalta palatsi & linnoitus Aljaferia, jota on tuon jälkeen vuosien saatossa kunnostettu ja lisärakennettu. Nykyään Aragonin parlamentti pitää istuntonsa palatsissa.


Palatsin muurit


Sisäpiha
Matkaseurani
Aragonin lippu



Zaragozan vaakuna



Palatsin pienoismalli